Geschiedenis Oman

Uit archeologische opgravingen, blijkt dat Oman al meer dan 10.000 jaar geleden werd bewoond. Het Midden-Oosten wordt dan ook wel gezien als de wieg van de moderne beschaving. Rond 4.000 voor Christus begonnnen de inwoners met het bouwen van eerste schepen, voornamelijk voor handel en visserij, terwijl enige tijd later de landbouw haar intrede doet in en rond Oman.

De unieke zogenoemde bijenkorfgraven, die in Oman te zien zijn, stammen voornamelijk uit deze periode. De handel, onder andere in Wierook, werd voor de toenmalige inwoners van Oman steeds belangrijker, en zo ontstond rond 1.500 voor Christus de wierookroute. Delen van Arabië groeiden dankzij de handel uit tot machtige koninkrijken, zoals bijvoorbeeld de Saba en de Ausan.

Een opmerkelijk detail in de geschiedenis, is de mislukte poging van de Romeinen om de wierookroute in handen te verkrijgen.

Geschiedenis van de Islam in Oman

geschiedenis omanVanaf het jaar 622 kwamen de inwoners, dankzij de profeet Mohammed, in contact met de Islam. Al snel bekeerde het overgrote deel van de bevolking zich tot de Islam, hetgeen niet kon voorkomen dat de Perzische koning Cyrus II het noorden van Oman wist te veroveren. Onder de overheersing van de Perzen, kwam de zeehandel in een periode van grote groei.

In de periode tussen de verspreiding van de Islam en de komst van de Portugezen rond het jaar 1.500, was het zeer onrustig in oman, en werd de regio verschillende keren door diverse groepen aangevallen.

Video van de geschiedenis van Oman

De Portugezen stichten enkele steunpunten op het Arabisch schiereiland, voor de lange tocht naar het verre oosten, en kregen zo grotendeels de zeehandel in handen. Eind 16e eeuw namen de Hollanders en de Engelsen met veel geweld de macht over van de Portugezen.

Na jarenlange overheersing, wist Imam Nasir bin Murshid vanaf 1624 de stammen te verenigen, en vrede in het land te stichten. Zijn opvolger Sultan bin Saif I maakte uiteindelijk een einde aan de buitenlandse overheersing.

Vanaf de 19e eeuw groeide Oman tot een machtig land uit, met onder andere bezittingen in Zanzibar en Perzië. Dit duurde tot 1891, toen Oman een Brits protectoraat werd, en dit bleef tot 1971.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail