Muscat hoofdstad van Oman

Muscat, ook wel Masqat, is de hoofdstad en met meer dan een miljoen inwoners met afstand de grootste stad van Oman. Vanuit het interessante Muscat kijk je uit over de Golf van Oman.

Bezienswaardigheden in Muscat

muscatOman is een islamitisch land en alleen om die reden al mag een bezoekje aan de Sultan Qaboes-moskee niet ontbreken. De moskee, vernoemd naar het huidige staatshoofd, is de grootste van het land. In de moskee kun je ook het op een na grootste handgeweven tapijt ter wereld zijn. De afmetingen zijn ongelooflijk, maar waar: het bestaat uit 1,7 miljard knopen en weegt meer dan twintig ton.

In Muscat kun je ook een scala aan musea bezoeken die allemaal een deel van de Omaanse geschiedenis uitdragen. Je kunt bijvoorbeeld naar het Museum of Omani Heritage gaan, maar ook het Oman Oil and Gas Exhibition Centre en het Omani Aquarium and Marine Science and Fisheries Centre geven je een mooi inkijkje in de stad en het land.

Aan de baai van de stad kun je het Al Alam-paleis, de officiële woning van de sultan, bewonderen. Ook kun je hier de eeuwenoude forten Al Jalali en Al Mirani zien liggen, maar deze zijn niet geopend voor publiek. Aan zee ligt verder de Muttrah Corniche, de belangrijkste boulevard waar je rustig de sfeer kunt opsnuiven.

Dit laatste kan natuurlijk ook in de Soek van Muttrah, een bazaar waar je op je gemak kunt zoeken naar unieke souvenirs.

Geschiedenis van Muscat

De zee is voor Oman altijd een levensader geweest; niet voor niets betekent ‘Ovman’ of ‘Omman’ in het Arabisch ‘zeemensen’. Al meer dan tweeduizend jaar is Muscat een belangrijke havenstad. Schepen die vanuit Europa op weg naar India waren, deden in de negende eeuw de haven van Muscat aan om vers drinkwater in te slaan.

In de zestiende eeuw kwam de stad onder het gezag van Portugal en later werd Muscat ingelijfd door het Ottomaanse Rijk. En passant stichtte ‘onze’ VOC er een handelspost, die overigens maar drie jaar zou bestaan (1672-1675). De stad floreerde tijdens de Ottomaanse periode, die duurde tot eind negentiende eeuw.

De Britten namen echter de controle over en tot 1971 zou het een protectoraat blijven. Na de onafhankelijkheid zorgden met name oliewinsten ervoor dat de Omaanse sultan Muscat grondig kon renoveren en moderniseren.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail