Natuur in Oman

Je hebt alles al gezien, en bent op menig plekje geweest. Dan ga je toch maar eens een keer naar Oman, en valt je mond open van verbazing om een zo prachtige en unieke natuur.

Groene Schildpadden in Oman

De bedreigde groene schildpadden leggen in grote getale hun eieren op de stranden van Oman, die overigens streng beschermd zijn als natuurgebied. Uniek is de mogelijkheid om in het broedseizoen van de zeeschildpadden, onder begeleiding van een gids, de schildpadden aan land te zien komen en hun eieren zien leggen.

Vele soorten vogels in Oman

Ook voor vogelaars is Oman een unieke bestemming. Een land waar in het oosten vogelsoorten uit de Aziatische vogelwereld te vinden zijn, en aan de westkand van Oman de Afrikaanse vogelsoorten. Oman is vooral in de winter en het vroege voorjaar een unieke bestemming en een buitengewoon vogelland.

Overigens komen er in Oman ook enkele endemische soorten voor, en kan je in de provincie Dhofar zelfs Flamingo’s zien.

Oman heeft vele uiteenlopende landschappen

img_4242-lrDe regio Al Dakhliyah bestaat uit een groen en bergachtig terrein. De regio Shargiyah daarentegen biedt zowel kustgebieden, met onder andere het eiland Masiraq, maar ook diverse woestijngebieden. Een semi-woestijn gebied kan je vinden in de regio Al Dhahirah, die voornamelijk tegen de zuidelijke hellingen van het Al Hajar gebergte ligt.

Veel zoutvlaktes en de inheemse antilopensoort, de Arabische Oryx, kan je vinden in Al Wusta. Hier staan overigens ook de meeste oliebronnen.

De Wadi’s van Oman

De Wadi Mistral, een uitgedroogde rivierbedding, kan je ongeveer 16 km van Nakhl vinden. Niet alleen een prachtig natuurlijk gebied, maar ook perfect om met de terreinwagen je kunsten te laten zien. Een prachtig gebied, omgeven door rosten met indrukwekkende vergezichten.

Wadi Bani Awf, is ook zo’n Wadi waar je perfect doorheen kunt rijden of kunt wandelen. Let wel, sommige delen zijn alleen toegankelijk met de terreinwagen, met brede kloven, smalle stroompjes en ook weer omgeven door hoge rotsen. De Wadi is ongeveer 40 kilometer lang.

De bijna droge Wadi Abiyad ligt in de buurt van Muscat, en biedt wellicht het meest indrukwekkende wat je aan natuur in Oman kunt vinden. Prachtige rotsen, snelstromend water, een groene natuur, zandbanken met af en toe weelderig gras, en verschillende baden waar het water heerlijk koelend zal werken.

Al Hajargebergte

Tussen Muscat en Sur strekt zich het Al Hajargebergte uit. Kloven, kliffen en rotspartijen grand-canyon89kleinzorgen voor een uniek landschap, waar regelmatig wandeltochten, klimtochten en mountainbiketochten worden georganiseerd.

Bergtoppen van 3.000 meter kan je vinden bij Jebel Shams, met daarin enkele zeer spectaculaire kloven. Een vergelijking met de Grand Canyon is al snel gemaakt.

Wahiba Sand

Ten zuiden van Muscat, liggen de Wahiba Sand. De thuisbasis van nomadische Bedoeinen, die het woestijnlandschap door en door kennen. Het 200 meter hoge woestijnlandschap beslaat maar liefst 16.000 vierkante kilometer, en is één van de meest kenmerkende landschappen van Oman.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail