Salalah in Oman

Salalah, hoofdstad van de zuidelijke regio Dhofar die grenst aan Jemen, wordt soms wel aangeduid als de tweede stad van het Sultanaat. Een van de redenen hiervoor, naast de bijna 200.000 inwoners, is het feit dat de huidige sultan Qaboes hier geboren werd.

Waar temperaturen van boven de 40 graden in het grootste deel van Oman niet ongewoon zijn, is het klimaat in Salalah mild (25-30 graden). In de zomer krijgt de stad nog net te maken met het staartje van de Khareef ofwel moesson, waardoor de hele regio voor Omaanse begrippen (tijdelijk) ongekend groen is.

Bezienswaardigheden Salalah

voetbal salalahDe sultan mag er dan niet meer wonen, maar hij heeft nog wel steeds een zomeroptrekje in de buurt van Salalah. Je kunt dit vinden aan de kustweg, maar het is niet geopend voor bezoekers. Voetbal is overigens met afstand de populairste sport van Oman en Salalah is misschien wel de beste plaats om hier iets van mee te krijgen.

Bij de stad liggen twee grote stadions en Dhofar FC en El Nasr behoren tot de meest succesvolle Omaanse voetbalteams. Zoals in vrijwel elke stad is ook de Soek van Salalah een aanrader. Met de eeuwenoude traditie is niet gebroken en wierook is nog steeds het belangrijkste handelswaar. Tijdens het moessonseizoen vindt daarnaast het culturele Khareef Festival plaats. Dit trekt elk jaar weer veel toeristen, van binnen en buiten de regio.

Geschiedenis van Salalah

Eeuwenlang was Salalah een welvarende stad, met name door haar centrale rol in de internationale wierookhandel. Tot in de twintigste eeuw was de Arabische wierook net zo prijzig als goud en Zuid-Arabië dankte hier haar rijkdom aan; niet voor niets werd dit deel van het schiereiland Arabia Felix, het gelukkige Arabië, genoemd.

Tot 1970 woonde de sultan tevens in Salalah, maar het huidige staatshoofd Qaboes besloot te breken met die traditie en hij verhuisde zijn hof naar Muscat.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail