Sur in Oman

Sur, ongeveer 150 kilometer ten zuiden van Muscat, is de meest oostelijke plaats van het Arabisch schiereiland en een havenstad pur sang. Voor de 73.000 inwoners is de zee nog altijd een bepalende factor in hun leven.

Bezienswaardigheden in Sur

surJe kunt vanaf het Fort van Sur prachtig uitkijken over de nabijgelegen lagune en de stad. Sur is verder de perfecte plek om het rustige leven in een typisch Omaanse vissersplaats mee te krijgen.

Op je gemak kun je daarnaast naar de haven wandelen om van dichtbij te zien hoe de dhows nog steeds gebouwd worden. Honderden jaren lang werden de gracieuze boten gebruikt om de Indische Oceaan te bedwingen en ze zijn nog steeds onverminderd indrukwekkend.

Geschiedenis van Sur

Als stad met een uitstekende ligging ten opzichte van de Golf van Oman was Sur eeuwenlang een belangrijk handelspunt. Eerst stond de handel met Oost-Afrika centraal, maar later werd ook de verbinding met India steeds belangrijker. Toen de Britten begin negentiende eeuw de slavenhandel verboden, liep de stad een economische deuk op.

De opening van het Suez-kanaal meer dan een eeuw later deed daar nog eens een schepje bovenop, omdat Sur voor handel met India voortaan werd overgeslagen. Tegenwoordig is Sur vooral bekend vanwege de bouw van dhows, traditionele Arabische zeilschepen.

Plattegrond / Kaart van Sur

Bereken route
Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail