Dit zijn de hoogtepunten van Oman

oman bezienswaardigheden

Het exotische woestijnland Oman is voor velen een nog onontdekte bestemming in het Midden-Oosten. De parel van het Arabisch Schiereiland is verrassend afwisselend. Zo behoren tot in detail afgewerkte moskeeën en paleizen tot de mooiste highlights van Oman, maar behoren ook de woestijnen, wadi’s en uitgestrekte kustlijn in Oman tot de bezienswaardigheden die je niet wilt missen. Tussen hoofdstad Muscat aan de oostkust en de geliefde badplaats Salalah in het uiterste zuiden van het land ligt wel 3.000 kilometer aan langgerekte zandstranden.

De pracht van hoofdstad Muscat

Hoofdstad Muscat is doorgaans het beginpunt van een rondreis en vormt direct een van de belangrijkste hoogtepunten. Wat je zeker niet mag missen, is de Sultan Qaboos Grand Mosque, de grootste moskee van het land. Zijn grote, gouden koepel, met honderdduizenden kristallen versierde kroonluchter en enorme Perzische tapijt zullen je mond doen openvallen van verbazing. Muscat is verder rijk aan parken en musea. Bezoek er ook zeker de Soek Muttrah.

Wahiba Sands

Wil je tijdens je reis de belangrijkste highlights van Oman verenigen, dan mag een bezoek aan een uitgestrekt woestijngebied natuurlijk niet ontbreken. In het noorden van het land ligt Wahiba Sands, dat bekendstaat als een van ’s werelds mooiste woestijnen. De glooiende zandduinen hebben verschillende kleurschakeringen die telkens met de stand van de zon lijken mee te veranderen. Er leven in deze woestijn nog enkele traditionele bedoeïenenstammen.

De geitenmarkt van Nizwa

Ook de in Nizwa gehouden geitenmarkt behoort in Oman tot de bezienswaardigheden die niet mogen ontbreken. Hier krijg je een inkijkje in het echte Omaanse leven. De bezoekers komen traditioneel gekleed en uit allerlei regio’s van het land. Tijdens het verkoopproces wordt er heel wat geschreeuwd en afgedongen. Om een van de bijzonderste hoogtepunten van Oman niet te missen, plan je je bezoek op vrijdagochtend.

Jebel Shams: één van de letterlijke hoogtepunten van Oman

In het noordwesten van Oman ligt het Hadjargebergte. De hoogste berg van deze keten draagt de naam Jebel Shams. Vanaf de 3.000 meter hoge top heb je een prachtig uitzicht op Wadi Ghul, die ook wel bekendstaat als de Grand Canyon van Arabië. Je kunt over Jebel Shams verschillende wandelingen maken. De mooiste is de Balcony Walk, met een lengte van ongeveer zeven kilometer.

Ras al Jinz

Ook Ras al Jinz behoort in Oman tot de bezienswaardigheden met een uniek karakter. Op dit strand komt de groene zeeschildpad zijn eieren leggen. Ras al Jinz ligt op het meest oostelijke puntje van Oman en betreft een reservaat dat alles in het werk stelt om deze schildpadsoort te beschermen. De vrouwtjes komen vooral tussen mei en oktober het strand op om hun nesten te graven. De zomer is dus de beste periode voor deze highlight. De schildpadden zijn alleen ’s avonds te zien.

Wadi’s

Net zoals rond de paleizen waan je je ook in de aanwezigheid van een wadi in een sprookje van 1001 nacht. De mooiste van deze turquoise highlights van Oman midden in het woestijnachtige gebied is Wadi Shab met zijn oogverblindende rotspartijen en watervallen. De waterpoeltjes vormen een mooi contrast met de kleuren van de zanderige omgeving. Vlak bij Wadi Shab vind je nog een mooie wadi: Wadi Bani Khalid. Water stroomt daar het hele jaar door.