De belangrijkste informatie betreffende de cultuur van Oman

cultuur oman

In het Arabische Oman behoort een meerderheid van de bevolking tot traditionele stammen. Ongeveer driekwart van de inwoners rekent zich daartoe. Door de eeuwenlange uitwisseling met landen in het Midden-Oosten en Afrika is Oman inmiddels uitgegroeid tot een smeltkroes van culturen. De minderheden betreffen vooral emigranten uit India, Pakistan en het oosten van Afrika. Ook Europese, Australische en Amerikaanse emigranten hebben zich er gevestigd. De cultuur van Oman behoort tot de meest gastvrije van heel het Arabisch Schiereiland.

Oman en de islam

Het grootste deel van de bevolking is moslim en een kleiner deel hindoe. De Ibadieten, die een gematigde islamstroming aanhangen, zijn in de absolute meerderheid. De Omani staan bekend als vrij tolerant. Houd bij een bezoek aan het land wel in je achterhoofd dat de cultuur van Oman sterk wordt beïnvloed door de islam. Als vrouw is het respectvol om kleding te dragen die je schouders en knieën bedekken. Bij een moskeebezoek moeten je armen en je enkels ook bedekt zijn. In hoofdstad Muscat is de bevolking het tolerantst.

De cultuur van Oman in de dagelijkse omgang

In de cultuur van Oman speelt beleefdheid een belangrijke rol. Word je bij iemand thuis uitgenodigd -wat je zomaar kan gebeuren-, neem dan een klein cadeautje mee. Het weigeren van een drankje of eten kan als afkeuring worden opgevat. Alleen bekenden begroeten elkaar fysiek. Begroetingen of andere vriendelijke aanrakingen tussen de verschillende geslachten wordt niet op prijs gesteld. Aan koppels wordt geadviseerd geen openbare affectie te tonen. Homoseksualiteit is in Oman taboe.