Oman, officieel het Sultanaat Oman genoemd, is zich de laatste jaren druk aan het ontwikkelen als toeristenbestemming. Oman wil niet alleen van olie-export afhankelijk blijven, maar zich op meerdere vlakken ontwikkelen. Het succes van de Verenigde Arabische Emiraten in de toerismesector heeft Oman nog een extra duwtje in de rug gegeven. Het land, dat met zijn oppervlakte van 309.500 km2 ruim zeven keer zo groot is als Nederland, staat bekend om zijn tolerantie en vriendelijke bejegening van buitenlanders. Oman heeft een bevolking van bijna vijf miljoen inwoners.
Het Omaanse landschap
Oman is een land met zes verschillende streken. De kustlijn heeft een imposante lengte van 1700 kilometer en grenst zowel aan de Indische Oceaan als aan de Arabische Zee en de Golf van Oman. Het Hadjargebergte vormt het hoogste gebied van het land. De top van deze keten is Jebel Shams met zijn ruim 3000 meter. Voor de rest bestaat het land voornamelijk uit woestijnlandschap. De Rub-al-Khali woestijn is het grootste aaneengesloten woestijngebied wereldwijd. Aan de kust is het groen. Daar tref je naast stranden veel wadi’s.
De bevolking van Oman
In Oman leven van oorsprong veel verschillende stammen. Elke stam heeft zijn eigen dialect en tradities, maar de sultan en de Arabische taal binden alle inwoners van het land. Pas sinds de heerschappij van de vorige sultan werd de traditionele stammenstructuur minder sterk. De meeste inkomsten verkrijgt het land uit de export van olie en gas. Oman hecht veel belang aan milieu en de bescherming van diersoorten en is een van de schoonste landen ter wereld.