Waar ligt Oman en wat betekent dit voor het klimaat van het land?

waar ligt oman

Oman ligt aan de zuidoostkust van het Arabisch Schiereiland. Het land grenst aan Saoedi-Arabië, Jemen en de Verenigde Arabische Emiraten. In feite ligt het op de grens tussen de continenten Afrika en Azië. De hoofdstad van dit land is Muscat, gelegen in het noorden en vlak bij de kust. Het klimaat in Oman is geclassificeerd als een warm woestijnklimaat. Dit betekent dat het weer in Oman het hele jaar door warm is.

Het klimaat van Oman

Wie zich afvraagt ‘Waar ligt Oman?’ en het land op de kaart opzoekt, zal uit zijn ligging begrijpen dat er aan zon geen gebrek is. Oman behoort tot de warmste en droogste landen wereldwijd. Hoofdstad Muscat behoort tot de heetste steden van de wereld. Het warme klimaat van Oman bezorgt het land jaarlijks 3500 zonuren, terwijl er doorgaans maar 200 milliliter regen valt. De temperatuur in de zomer ligt dusdanig hoog, dat je dit seizoen beter kunt vermijden. De maanden november tot en met maart vormen de beste reistijd.

Verschillende weersomstandigheden

Oman is bijna acht keer zo groot als Nederland en dat betekent dat het land te maken heeft met variërende weerstypen. Aangezien het gros van de bezienswaardigheden zich in het noorden bevindt en de meeste reizigers zich daartoe beperken, zul je tijdens je reis niet met veel verschillen te maken krijgen. Het weer in Oman is het heetst in de woestijn. ’s Avonds koelt het daar wel sterk af. Ook in het hooggebergte is het weer in Oman frisser dan in de rest van het land.

Gemiddelde temperaturen

Waar ligt Oman? Het mag duidelijk zijn: op een van de warmste plekken ter wereld. Het weer in het land is warm en droog. In de zomermaanden (mei tot en met oktober) is de gemiddelde dagtemperatuur bijna 35 graden. Juni is de warmste maand. In de wintermaanden is het overdag gemiddeld 25 tot 30 graden. Alleen het weer in de zuidelijke regio Dhofar is in de zomer minder heet dan in de rest van het land. Raadpleeg je daar het weerbericht, dan zie je temperaturen van maximaal 32 graden. De moesson (Khareef) zorgt voor aangename verkoeling.