Muscat: de Arabische cultuur in een modern jasje gestoken

muscat oman

Muscat is de hoofdstad van Oman en is een fascinerende plaats boordevol verrassingen. De Arabische tradities hebben zich vermengd met moderne architectuur en technologie. Dit heeft het te danken aan sultan Qaboes bin Said al Said, die de modernisering van het land in 1970 begon. Alhoewel Muscat in Oman een van de kleinste hoofdsteden ter wereld is, woont de helft van de bevolking van het land in en rond deze stad. Vanuit een hotel in Muscat zie je Oman meteen van een van zijn mooiste kanten. Een perfecte start van je rondreis!

De geschiedenis van Muscat en Oman

Dankzij de gunstige ligging van hoofdstad Muscat en Oman in het algemeen, groeide deze stad in de negende eeuw uit tot een belangrijke tussenstop voor schepen op weg naar India. In de zestiende eeuw bezetten de Portugezen Muscat. Zij zwaaiden er 150 jaar de scepter. Het Portugese erfgoed is tot op de dag van vandaag nog zichtbaar. In de negentiende eeuw deed Groot-Brittannië dat nog eens over. Echter had deze aanwezigheid enkel negatieve gevolgen voor de ontwikkeling van de hoofdstad. Pas sinds de onafhankelijkheid in 1971 is er weer sprake van bloei en modernisering. 

De Sultan Qaboes Grand Mosque

De modernisering en ontwikkeling van het land heeft Oman aan Sultan Qaboes te danken. Oman is een inmiddels redelijk welvarend land en het toerisme trekt steeds meer aan. De grootste moskee van het land, in hoofdstad Muscat, werd aan de sultan gewijd. Het is de enige moskee in het land die je als niet-moslim kunt bezoeken. Het kraakhelder witte marmer, de gouden koepel, de secuur aangelegde tuinen en binnen onder andere de kroonluchter en het Perzische tapijt zorgen bij elke bezoeker voor verbazing. 

Overige bezienswaardigheden in Muscat

De Sultan Qaboes Grand Mosque mag je tijdens je bezoek aan Muscat en Oman niet overslaan. Maar de stad heeft meer te bieden. De Mutrah Souq bijvoorbeeld, een traditionele Arabische markt waar van alles wordt verkocht. De locals zelf komen er graag om elkaar te ontmoeten. De soek ligt aan een baai met een mooi aangelegde boulevard: Mutrah Corniche. Vooral ’s avonds kun je er een romantische wandeling maken. Maak ook zeker eens een wandeling in het Al Riyam park.

Eten en drinken in Muscat

Ondanks het dure imago van het land kun je er ook met een beperkt budget heerlijk eten. De gerechten kennen invloeden uit het Midden-Oosten, Azië en Afrika. Rijst vormt het basisbestanddeel voor de meeste gerechten. Komijn, saffraan en kardemom zijn veelgebruikte kruiden. Naast Omaanse restaurants vind je ook veel door Indiërs en Pakistanen gerunde restaurants. In een moderne stad als Muscat zijn ook andere internationale keukens vertegenwoordigd.

De hotels in Muscat

Een hotel in Muscat in Oman is vaak wat prijzig. Voor een middenklasse hotel betaal je al gauw tachtig euro per nacht. Gelukkig komen er steeds meer budgetaccommodaties. Een zeer geliefd hotel in Muscat in Oman is het Al Falaj hotel, dat zowel toeristen als zakenreizigers een prettig verblijf biedt. Op verschillende plekken in de stad kun je in een Radisson hotel verblijven. Voor een wat knusser verblijf kies je bijvoorbeeld Lana Villa in een rustige wijk aan het strand.