Nizwa: typisch Arabische stad midden in de exotische natuur

nizwa oman

Nizwa in Oman is een stad zoals je deze typisch in het Midden-Oosten zou verwachten. Hij ligt op ongeveer 140 kilometer afstand van hoofdstad Muscat, aan de voet van het majestueuze Hajargebergte en omringd door tal van wadi’s en dadelpalmen. Nizwa is een vaste bestemming tijdens een rondreis door het land. Het historische stadje wordt gekenmerkt door zijn grote fort en hoog ommuurde soek. Dat Nizwa zo welvarend is, heeft het grotendeels te danken aan de aflaj, ingenieuze systemen die het water vanuit het Hajargebergte ondergronds naar de stad leiden. 

De geschiedenis van Nizwa

Al sinds zijn vroege bestaan geldt Nizwa als politiek en religieus centrum. In de zesde en de zevende eeuw vormde het de hoofdstad van Oman. Ook in de zeventiende eeuw gold hij weer even als hoofdstad. Nizwa in Oman heeft een roerige geschiedenis, die kan worden verklaard door zijn strategische ligging op de route van Muscat naar het zuidelijk gelegen Dhofar. Behalve het knooppunt voor handel werd Nizwa zo ook het middelpunt van religie, kunst en cultuur in het land. Tot in de jaren vijftig was het een van de belangrijkste zetels voor de imams.

Het fort en de soek

Aan bezienswaardigheden bestaat in Nizwa geen gebrek. Het fort dat de stad kenmerkt komt uit de zeventiende eeuw. Vanaf zijn toren heb je een prachtig uitzicht op Nizwa en de omringende dadelplantages. Het fort was de vroegere bestuurszetel van de imams en heeft dankzij zijn sterke en vernuftige constructie heel wat aanvallen kunnen tegenhouden. Wat je tijdens een bezoek aan Nizwa in Oman ook niet mag missen, is de soek. Er worden verse etenswaren als vlees, vis en groenten, maar ook kruiden, handgemaakte voorwerpen en souvenirs verkocht.

De geitenmarkt

In Nizwa heerst een echte marktcultuur. Dé markt van de stad is de geitenmarkt, die elke vrijdagochtend tussen 06.00 en 09.00 wordt gehouden. Deze vindt plaats naast de grote ingang van de soek. Traditioneel geklede handelaren komen er uit allerlei plaatsen naartoe om hun geiten te verkopen of juist aan te schaffen. Er wordt behoorlijk wat onderhandeld en geschreeuwd. Een bijzondere ervaring die je een inkijkje in het echte leven van de Omani biedt.