Sur: charmant kustdorpje met een rijke zeevaartgeschiedenis

sur oman

Sur is een schilderachtig, wit vissersdorp met inmiddels ook modern gedeelte en ligt op 200 kilometer afstand van hoofdstad Muscat. Het rustige plaatsje heeft diverse historische, culturele en natuurlijke bezienswaardigheden. Zo ontbreekt deze bestemming vrijwel nooit aan het reisprogramma van een bezoeker. Bovendien is Sur in Oman een strategische stop voor wie vanuit Muscat Wahibi Sands wil aandoen. Sur ligt in het noordoosten van het land, aan de Golf van Oman. De meeste reizigers trekken één of twee dagen uit voor hun verblijf op deze locatie.

Sur en zijn scheepsbouw

Al in de zesde eeuw was Sur in Oman een belangrijk centrum voor de handel met Oost-Afrika. Net zoals veel andere delen van het land kwam ook deze kustplaats duizend jaar later in handen van Portugal, om niet veel later door de Britten gekolonialiseerd te worden. Ondanks deze veelbewogen geschiedenis is één ding in Sur altijd onveranderd gebleven: de scheepsbouwindustrie. Als belangrijk kruispunt voor zeevaarders worden hier nog steeds veel traditionele boten gebouwd. Je kunt het met eigen ogen zien in de Dhow werkplaats.

Bezienswaardigheden

Ondanks zijn beperkte omvang heeft Sur je wat bezienswaardigheden betreft meer dan genoeg te bieden. Wat je absoluut niet mag missen, is het Sunaysilah fort die vanaf een heuvel op het vissersplaatsje neerkijkt. Het driehonderd jaar oude bouwwerk heeft vier uitkijktorens en was het belangrijkste onderdeel van het verdedigingssysteem van Sur. De roemrijke zeehandel maakte een sterke verdediging noodzakelijk. Ook leuk is het om de vuurtoren van Sur te bekijken en een wandeling door het centrum met zijn witte stenen huizen te maken. Slenter ook zeker eens over de boulevard (Corniche).

Schildpaddenreservaat Ras al Jinz

De meeste reizigers bezoeken Sur in Oman echter vanwege zijn nabije ligging ten opzichte van het Ras al Jinz schildpaddenreservaat. Je bereikt dit reservaat na een autorit van ongeveer veertig minuten. De zeeschildpadden zijn er het hele jaar aanwezig, maar de maanden juli tot en met oktober gelden als het hoogseizoen. Toe aan nog een beetje extra ontspanning? Sur zelf heeft ook een fijn zandstrand waar je heerlijk van de zon én het uitzicht op het dorpje met zijn prachtige vuurtoren geniet.