Welke taal wordt er in Oman gesproken?

taal oman

Oman telt vele stammen, die onderling grote verschillen hebben. Twee dingen verenigen echter alle Omani: de sultan en de taal die in Oman wordt gesproken. Oman werd in de zevende eeuw geïslamiseerd en met de verspreiding van deze religie werd ook de Arabische taal verspreid over het Arabisch Schiereiland. Het Arabisch dat men in Oman spreekt is verwant aan de klassieke Arabische taal van de Koran. Arabisch schrijft men van rechts naar links, maar cijfers juist weer van links naar rechts!

Arabisch als officiële taal van Oman

De Omani zijn trots op hun Arabische taal, die in het hele land wordt gesproken en als officiële taal geldt. De Arabische taal die in Oman wordt gesproken, kent natuurlijk wel lokale dialecten. Behalve die dialecten bestaan er ook regiospecifieke moedertalen. Door de gastarbeiders worden vooral talen als Hindi, Urdu en Farsi gesproken. Deze hebben stuk voor stuk invloed gehad op de ontwikkeling van nieuwe terminologie in het Arabisch dat men in Oman spreekt.

Het gebruik van de Engelse taal in Oman

Bezoek je het land als toerist, dan hoef je je over de taal van Oman geen zorgen te maken. Engels is er namelijk de tweede officiële taal. Straatnaambordjes en bewegwijzering worden zowel in het Arabisch als het Engels geschreven. De inwoners spreken over het algemeen goed Engels. Het gebruik ervan wordt in het hele land aangemoedigd. Wel kunnen de Omani het erg op prijs stellen als je een paar woordjes Arabisch spreekt. Dit wordt opgevat als een teken van beleefdheid.