Het volkslied van Oman

oman volkslied

Het huidige volkslief van Oman bestaat sinds 1972 en is genaamd Ya Rabbana Ehfid Lana Jalalat Al Sultan. In dit volkslied wordt God gevraagd de sultan en de inwoners van het land te beschermen en beloven de inwoners hun sultan te steunen. De muziek van het volkslied van Oman is afkomstig van de groet die het Britse schip HMS Hawkins tijdens elk bezoek aan hoofdstad Muscat aan de sultan bracht. Het lied werd door sultan Qaboes Bin Said al Said aangepast toen hij de macht overnam van zijn vader.

Aanpassing van het volkslied van Oman in de periode na sultan Qaboes

Na het overlijden van de geliefde sultan Qaboes, de langst dienende leider van de moderne Arabische wereld, nam zijn neef de macht over. Deze huidige regeringsleider heeft opdracht gegeven het volkslied van Oman aan te passen. Het gedeelte van de tekst waarin naar sultan Qaboes wordt verwezen, zal worden vervangen door een nieuwe tekst. In dit nieuwe gedeelte worden de hemel en het universum bezongen.

Lied én gebed

Het volkslied van Oman wordt kinderen vanaf de leeftijd van vijf jaar geleerd. Leerlingen beginnen elke schooldag met het zingen van het volkslied. Hiermee drukken ze hun liefde, loyaliteit en binding met het vaderland uit. Net als de gebeden aan Allah leert elk kind het volkslied, om zo het sultanaat te beschermen en te vereren. Sinds de ‘Omaanse Renaissance’, waarvan de afgelopen vijftig jaar onder het bewind van sultan Qaboes sprake was, neemt het volkslied van Oman een belangrijke plek in. Voor de Omani is het volkslied een lied en gebed in één.